• De digitale euro gaat vanaf 1 november officieel de voorbereidingsfase in, zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekend donderdag gemaakt.
  • De ECB gaat op zoek naar partners om het platform voor de Central Bank Digital Currency (CBDC) te ontwikkelen en gaat regelgeving opstellen.
  • Dat de digitale munt in een tweede fase is aanbeland, betekent niet dat de digitale euro er ook echt komt. Daar moet eerst over gestemd worden door de eurolanden.
  • Lees ook: CBDC’s vs cryptocurrencies: Hoe ziet de toekomst van ons geld eruit?

De digitale euro gaat officieel de voorbereidingsfase in. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft woensdag, na twee jaar onderzoek te hebben gedaan, besloten om de volgende stap te nemen met wat ook wel een Central Bank Digital Currency (CBDC) wordt genoemd.

Vanaf 1 november gaan de centrale banken van Europa, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB) onder andere een app voor een digitale euro testen. Ook wordt er gezocht naar partijen die het platform voor de CBDC kunnen bouwen en zal er regelgeving worden opgesteld.

Met de digitale euro kunnen er in de toekomst dezelfde betalingen worden gedaan als die je nu bijvoorbeeld online doet of met een pinpas. Maar met een CBDC zou er bij de betaling geen rol meer weggelegd zijn voor normale, commerciële banken. In plaats daarvan gaat de transactie direct via de centrale bank.

Een voordeel van de digitale euro is volgens DNB dat die wordt uitgegeven door een centrale bank. “En die kan nooit failliet gaan. De digitale euro biedt daarom een betrouwbaar betaalmiddel voor iedereen.”

Maar het is niet de bedoeling dat de digitale euro al het andere geld gaat vervangen. DNB benadrukt dat het gaat om een extra betaalmiddel. "Naast bijvoorbeeld je mobiel, bankpas, creditcard of contant geld."

Digitale euro: critici zijn bang voor uitholling bestaand financieel systeem

Het project heeft ook de nodige critici, waaronder bankiers en toezichthouders die vrezen dat een digitale euro flink zal inhakken op de deposito's van de commerciële banken, maar ook academici, de privacywaakhond van de Europese Unie en enkele consumentengroepen.

"Tot nu toe is de ECB er niet in geslaagd om de toegevoegde waarde van de digitale euro duidelijk over te brengen," zegt Markus Ferber, een Duits lid van het Europees Parlement voor de conservatieve Europese Volkspartij.

Een van de belangrijkste punten van kritiek is dat een digitale munt een run op commerciële banken kan vergemakkelijken in tijden van crisis, terwijl het weinig verbetering biedt ten opzichte van de bestaande financiële producten.

Maar de ECB zegt dat een digitale euro concurrentie zal creëren op de markt voor betalingen, die gedomineerd wordt door Amerikaanse creditcardbedrijven. Om de bezorgdheid over een uitholling van commerciële banken weg te nemen, heeft de ECB gezegd dat er een limiet zal worden gesteld aan het aantal digitale euro's dat iemand mag bezitten, waarschijnlijk komt dit rond de 3.000 euro te liggen.

Of de digitale euro er ook echt komt, staat nog niet vast. De Europese politiek moet daarover nog een beslissing nemen. Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie wel een wetsvoorstel voor de digitale euro gepresenteerd, maar daarover wordt nog onderhandeld in Brussel.

Als de politiek uiteindelijk instemt met het voorstel, dan is het aan de ECB om te bepalen of en wanneer de digitale euro er komt. Het hele proces kan nog jaren duren. Betalingen met de digitale euro zullen op zijn vroegst pas rond 2029 mogelijk zijn, laat DNB weten.

LEES OOK: Meeste Duitsers sceptisch over digitale euro, blijkt uit peiling van branchevereniging voor banken